free webpage counters
ETUSIVU materiaalit

09 Tiedonhaku


Jos Internet olisi kirjasto, se olisi ylivoimaisesti maailman suurin kirjasto tietomäärältään ja samalla myös pienin fyysiseltä kooltaan. Se olisi aina avoinna ja tarjoaisi rajattomasti laina-aikaa. Kirjasto tarjoaisi lisäksi mahdollisuuksia laittaa esille omia töitä, vaikkapa runoja tai valokuvia. Painatus- ja jakelukustannukset eivät olisi tiedonjakelun esteenä. Se olisi kaiken lisäksi saavutettavissa omasta olohuoneesta käsin. Koko kirjaston laaja maailma olisi hallinnassasi omalla tietokoneruudullasi.

Internet kasvaa kovaa vauhtia niin tietomäärän kuin käyttäjienkin suhteen. Tietomäärästä on vaikea ilmaista tarkkoja lukuja, mutta esim. parhaat tiedonhakuohjelmat haarukoivat jo yli 4 biljoonaa dokumenttia. Lisäksi Internetin tiedon ja käyttäjien määrä kasvaa huimaa vauhtia kaksinkertaistuen muutaman vuoden väliajoin.

Kun olet löytänyt mielenkiintoisia paikkoja www:stä, voit ryhtyä ylläpitämään omaa tietojärjestelmääsi selainohjelmien kirjanmerkki- ja suosikki-ominaisuuksien avulla.


Hakusanat


Tieto löytyy helpoiten kun käytät oikeita hakusanoja. Huomioi myös, että sinun tulee kääntää hakusanasi vähintäänkin englannin kielelle. On hyvä etsiä käsiinsä joitakin omaa alaa käsitteleviä sanakirjoja. Kannattaa myös tutkia löytyisikö interneteistä apua sopiviin hakusanoihin ja käännöksiin.

Useimmat kokoelma- ja viitetietokannat tarjoavat mahdollisuuden yhdistellä hakuja ja/tai hakusanoja. Sinun on siis mahdollista yhdellä ainoalla haulla löytää etsimäsi. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että käytetään lausekkeita AND, OR ja NOT. Jos esimerkiksi haluat hakea jotakin, joka sisältää sekä A:n että B:n kirjoita A AND B. Jos haluat etsiä kaikki A:t ja kaikki B:t samalla kertaa kirjoita A OR B. Sinun on myös mahdollista hakea kaikki ne A:t, jotka eivät sisällä B:tä, jolloin haku kirjoitettaisiin muotoon A NOT B.

Tietoja voidaan hakea verkosta joko aihehakemistojen tai sanahakujen avulla. Näiden kahden hakutavan pääasiallisin ero on, että aihehakemistoissa on tietoa vähemmän, mutta se on laadukkaampaa kuin mitä hakukoneista saadaan sanahakujen avulla. Erilaisia hakupalveluja tulee koko ajan lisää, ja vanhat muuttuvat. Tällä hetkellä johtava aihehakemisto on Yahoo ja tehokkain sanahaku löytyy Googlelta. Suomesta voi vastaavasti mainita aihehakemiston WebStudio ja hakukoneen www.fi . Hyvä lähtökuoppa tiedonetsijöille on Suomen yleisten kirjastojen etusivun tiedonhakusivut. Todellisen ammattilaisen kannattaa vielä tutustua Search Engine Watchin ja Search Engine Showdownin sivuihin. Sieltä löytyy yleensä aina tuorein tieto siitä mitä hakukonemaailmassa tapahtuu.


© Petteri Aranne & Jari Sarja