free webpage counters
ETUSIVU materiaalit

07 VBScriptin alkeet


VBScript on typistetty versio Microsoftin ohjelmointikielestä Visual Basic. VBScript ei ole yhtä monitoiminen ohjelmointikieli kuin Visual Basic, mutta se on kuitenkin varsin käyttökelpoinen esim. luotaessa www-sivuille interaktiota. VBScript on varsin nopeasti opittavissa, vaikka aiempaa ohjelmointikokemusta ei olisikaan. (A Tutorial in VBScript .)

Verrattuna muihin asiakaspuolen komentosarjakieliin kuten JavaScript, on VBScriptissä vain yksi isompi puute: sen käyttäminen on rajoittunut ainoastaan Microsoftin selaimiin. Tällä kurssilla kuitenkin keskitytään VBScriptiin, koska sen osaamista tarvitaan siirryttäessä ASP-ohjelmointiin. Lisäksi kannattaa huomioida, että noin 80% asiakkaista käyttää IE:tä selaimenaan. (VBScript-opas: Johdatus VBScriptiin.)

Skriptikielet kuten JavaScript and VBScript on luotu HTML:n laajennuksiksi. Selaimet saavat tiedon suoritettavista skripteistä html-dokumentin mukana. Selainten tehtävä on käsitellä skriptit, jotka merkataan html:ään tagilla <SCRIPT>. (A Tutorial in VBScript .)



Huomaa, että <SCRIPT> tagin aloitukseen kirjoitetaan myös käytettävä skriptikieli, jotta selain tietää millä kielellä skripti on kirjoitettu. Kielen määrittely on tarpeellista, koska on olemassa useampia skriptikieliä. Ilman kielen määrittelyä selain ei tiedä onko script tagien väissä oleva teksti JavaScriptiä, VBScriptiä vai jotain muuta skriptikieltä. Sillä ei ole väliä mihin kohtaa html-dokumenttia skript tagit sijoittaa. Yleensä ne sijoitetaan kuitenkin joko dokumentin alkuun tai loppuun, koska siten ne ovat helpommin löydettävissä html-koodin seasta. (A Tutorial in VBScript .)

Kaikki selaimet eivät tue VBScriptiä. Jotkut tukevat vain JavaScriptiä. Vain Microsoftin Internet Explorer tukee VBScriptiä. Siksi onkin otettava huomioon tilanne, jossa selain josta puuttuu VBScript-tuki kohtaa html-sivun, jossa onkin VBScriptiillä kirjoitettua koodia. Yleensä selaimet näyttävät skriptin sellaisenaan, jos niiltä puuttuu kyseisen skriptikilen tuki. Ongelman voi kuitenkin kiertää kirjoittamalla koodin kommenttitagien väliin <!-- ja -->). (A Tutorial in VBScript .) Siis vaikka näin kuten tässä alla.



Kun Nestcapen selain näyttää yllä olevan koodin se jättää näyttämättä kaiken sen koodin, joka on tagien <! --...............--> välissä. Internet Explorer selain puolestaan tekee sen mitä sen odotetaan tekevän eli suorittaa koodin ja lopputulos on kuten tässä alla.



Kommentit


Hyvä tapan mukaista on kommentoida koodia, jotta muutkin ymmärtäisivät sitä. Kommenteista voi olla myös itselle suuri hyöty, kun myöhemmin muokkaa koodia. VBScriptissä kommentti merkitään yksinkertaisella lainausmerkillä (') tai käyttämällä komentoa REM. Useampirivinen kommentti tehdään toistamalla sama toimenpide jokaisen kommentin yhteydessä. (VBScript opas.)



Tekstin kirjoittaminen

VBSkriptissä tekstin tuottaminen tapahtuu komennolla document.write(""). Siis kuten tässä esimerkissä alla.




8) Kokeile muotoilla VBSkriptillä kirjoitettua tekstiä. Kokeile ainakin lihavointia, kursvointia ja otsikkoa.

Tietotyypit


VBScriptissä vain yksi virallinen tietotyypp eli variant. Tämä on hyvin poikkeuksellien piirre ohjelmoitikielissä sillä lähestulkoon kaikissa muissa ohjelmointikielissä on useita virallisa ietotyyppejä. Toisaalta variant pystyy varastoimaan ja tunnistamaan useaa eri tyyppistä dataa sisälleen. Variant käyttäytyy kuin numero, jos sitä käytetään laskutoimituksessa. Muussa tapauksessa numeroa kohdellaan merkkijonona. (VBScript opas.)

Minne koodi kirjoitetaan?


VBScriptin voi sijoittaa joko html-dokumentin head osioon tai Body-osioon. Tässä ensin esimerkki head-osioon sijotetusta koodista. Yleensä koodi sijoitetaan head-osioon, kun halutaan sen latautuvan heti. Tätä tarvitaan ainakin funktioita kutsuttaessa.



Body-osaan sijoitetaan koodi kuten tässä alla.