free webpage counters
ETUSIVU materiaalit

Tallentaminen

Koska tarkoituksemme on tallentaa kuvia webiä varten, keskitytään siihen, että kuvat tallennetaan joko jpg- tai gif-muodossa. Valokuvien suhteen on suositeltavaa tallentaa kuvat jpg-muodossa.

JPG

JPG- tai JPEG tiedostot ovat tehokkaasti pakattuja bittikarttakuvia. JPG-kuvissa voi olla yli 16 miljoonaa väriä. Yleensä webiin laitettavat valokuvat ovat jpg-muodossa.

GIF

GIF-tiedostot ovat pakattuja bittikarttakuvia, joissa voi olla korkeintaan 256 väriä. Yleensä webiin laitettavat piirrokset tallennetaan gif-muotoon. GIF-tiedostojen erikoinen piirre on, että jokin väreistä voidaan määritellä läpinäkyväksi. Lisäksi animaatiot tehdään yleensä gif-kuvista.

TIFF

TIFF (Tagged Image File Format) on bittikarttakuva, jota käytetään silloin kun kuvasta halutaan kaikki tieto irti. Kyseinen tiedostomuoto on suosittu ammattilaisten parissa. Haittapuolena on, että tiedostoista tulee varsin isoja.

BMP

BMP on myös bittikarttaformaatti ja on nimensä mukaisesti Windowsin oma tiedostomuoto (Windows BitMaP).

PNG

PNG luotiin korvaamaan GIF, koska Unisys ja CompuServe alkoivat kerätä lisenssimaksuja GIF-pakkausohjelmistoista vuonna 1995. Kyseistä formaattia käytetään webissä harvoin, koska kaikki selaimet eivät vielä tue PNG-formaattia.

Targa eli TGA

TGA-tiedostot ovat pakattuja bittikarttakuvia, jotka on alkujaan suunniteltu käytettäviksi Targa-näytönohjaimessa.

RLE(Run Length Encoding)

RLE-tiedostot ovat pakattuja bittikarttakuvia.

Valitse "File" ja "Save as"

Nimeä kuva ja tallennusmuoto

Paina painiketta "tallenna"

Tehtävä

Tallenna rantakuva (ks edellinen luku) eri tiedostomuotoihin.