free webpage counters
ETUSIVU materiaalit

Syväys

Syväyksellä tarkoitetaan valitun alueen irrottamista kuvasta siten, että taustaksi tulee se väri joka on taustavärinä. Sen jälkeen syvätty kuva voidaan liittää johonkin toiseen taustaan. Esim. iltalehdet käyttävät usein etusivuillaan syvättyjä kuvia. Syväystä tarvitaan myös silloin, kun halutaan tehdä kuvamanipulaatioita. Esim. henkilö voidaan irrottaa taustasta ja liittää ihan uuteen taustan.

Kuvan syväämisen voi tehdä esim. näin.

  1. Valitse työkaluksi Lassotyökalu.
  2. Valitse alue.

  3. Paina delete (kuvasta häviää osa ja se muuttuu valitun taustavärin väriseksi).

Voit tämän jälkeen jatkaa vaikka Taikasauva työkalua apuna käyttäen. Valitse Taikasauva-työkalu (Magic Wand).

Säädä työkalu mieleiseksesi. Tolerance määrittelee kuinka paljon toisiaan lähellä olevia värejä valintaan otetaan mukaan.

Sen alapuolella on viel ruutu "color", joka siis tarkoittaa sitä, että kaikki samnväriset pikselit valitaan. Alueen ei siis tarvitse olla yhtenäinen.

Monissa ohjelmissa on lisäkis käytettävissiä toiminto Feather, joka arkoittaa häivytystä. Yleensä toimiva häivytys on 1-3 ja lisäksi kannatta vielä valita Anti-alias. Silloin reunat sulautuvat paremmin esim uuteen taustaan. Sitten klikkaat hiiren ykköspainikkeella, jolloin valinta tehdään valitun värisävyn perusteella.

Sitten vaan taas delete. Kun poistat taustaa pala palalta voi lopputulos voi olla vaikka tällainen eli tausta on poistettu kokonaan.

Usein syväyksessä voi myös käyttää työkalua "polygon", jonka avulla on helppoa leikata suoria pintoja. Voita aina klikata käännöksen kohdalla.

Tehtävä

Syvää tämä kuva.