free webpage counters
ETUSIVU materiaalit

Johdanto

Pieni verryttelytehtävä. Mitä tekijänoikeudellisia kysymyksiä herää seuraavan videon osalta: kaipuu.

Kohtaamme tekijänoikeuden

  • lukiessamme lehtiä
  • katsoessamme televisiota
  • kuunnellessamme musiikkia
  • katsoessamme kuvia
  • lukiessamme oppikirjoja
  • hyödyntäessämme tietoverkkoja
  • kopioidessamme kirjoja
  • käyttäessämme tietokonetta
  • ostaessamme ohjelmistoja

Ennen tekijänoikeuksia miettivät lähinnä toimittajat ja mainostoimistot, mutta webin yleistymisen myötä tekijänoikeudesta on tullut lähes jokamiehen asia. Web on tiedotusväline siinä missä lehti, radio tai televisio. Tekiijänoikeus onkin mahdollista kenen tahansa rikkoa tahattomasti. Lisäksi mahdollisuus jäädä kiinni rikkomuksista on kasvanut, koska hakukoneilla voidaan hakea kuvia (esim. jari.jpg) ja lisäksi hakokoneet tallentavat www-sivuja. Tämän vuoksi jo poistettu sivu saadaan vielä näkyviin internetissä.

Suomessa teoksilla on tekijän eliniän, sekä 70 vuotta hänen kuolemastaan, kestävä suoja-aika. Sinä aikana ei kyseistä teosta saa luvatta käyttää. Tekijänoikeuksien kaltaisilla lähioikeuksilla suojataan esittävien taiteilijoiden työtä. Lähioikeuksien suoja-aika on 50 vuotta. Suoja tarkoittaa mm. sitä, että taiteellista esitystä (näytelmä, konsertti) ei saa tallentaa ilman taiteilijan lupaa.

Internet ja tekijänoikeus

Lyhyesti sanottuna Internetissä pätevät täysin samat tekijänoikeutta koskevat lait kuin muuallakin yhteiskunnassa. Se, että teksti tai kuva on tavattoman helppoa kopioida, käsitellä ja julkaista uudestaan ei ole mikään puolustus lain rikkomiseen. Tekijänoikeus on voimassa vaikka web-sivulla ei olisikaan erityistä copyright-merkintää.

Toisaalta tilanteen uutuuden vuoksi on havaittavissa jopa liian varovaista suhtautumista ja yliherkkää tekijänoikeuksien valvontaa. Internet ei kuitenkaan ole ympäröivää yhteiskuntaa tiukempi ympäristö eikä sitä varten ole mitään erityissääntöjä. Tekstin siteeraamiseen tai parodoiontiin pätevät samat säännöt kuin esimerkiksi lehtijulkaisuissa.

Myös sähköpostiviestejä ja uutisryhmiä koskee oma lainsäädäntönsä. Yksittäisen lähettäjän viestiä tai osia siitä ei saa julkistaa laajemmalle lukijajoukolle uutisryhmässä tai web-sivulla ilman kirjoittajan suostumusta.