free webpage counters
ETUSIVU materiaalit

Sähköpostin järkevä käyttö


Sähköpostin kautta koneellesi saattaa tulla kaikenlaista epämäärästä tavaraa. Hyvä virustorjuntaohjelma pystyy eliminoimaan monta ikävää tilannetta, mutta voit myös omilla järkevillä toimilla estää mm. viruksia levittäytymästä koneellesi. Tässä muutama vinkki, joilla lisäät sähköpostisi tietoturvaa.

Ensinnäkin kannattaa hankkia kunnon sähköpostiohjelma. Tunnettu tosiasia on nimittäin, että monet virukset hyödyntävät Microsoftin tuotteiden tietoturva-aukkoja. Sähköpostiohjelmaksi en siksi suosittele ohjelmia kuten Outlook ja Outlook Express. Niiden sijaan suosittelisin Eudoran käyttöä. Ohjeita ohjelman asentamiseen ja käyttämiseen löytyy Mikrobitin sivuilta. Tosin on myönnettävä, että Outlookin uusin versio on huomattavasti parempi verrattuna aiempiin versioihin. Mielenkiintoinen uusi tulokas on Thunderbird, jonka käyttö on ilmaista.

Toiseksi
kannattaa olla avaamatta liitetiedostoja, joiden lähettäjästä ei ole varmuutta. Myös oudoilla tiedostopäätteillä olevat liitetiedostot kannattaa jättää avaamatta. Varo myös liian houkuttelevia tarjouksia. Esim. tuntemattoman lähettäjän liitetiedostoa "I love you" ei kannata avata.

Kolmanneksi
kannattaa suhtautua varauksella sähköposteihin, joissa pyydetään lähettämään viestiä eteenpäin tai joissa kerrotaan mahdollisuuksista hankkia helposti rahaa. Osa ketjukirjeen tyyppisistä huijauksista on jo muodostunut osaksi internetin kansanperinnettä. Alussa oli liikkeellä virusvaroituksia kuten Irina, Penpal Friend, Good Times ja Greetings. Myöhemmin kuvaan tulivat mm. viestit, joissa pyydettiin itse poistamaan virus. Itse asiassa poistettava tiedosto ei kuitenkaan ollut virus vaan jokin osa Windows käyttöjärjestelmää.

Paljon huomiota sai myös osakseen nk. nigerialaiskirje. Kirjeen idea on yli 50 vuotta vanha, mutta silti moni lensi lankaan. Esim. 6.5.2002 Aftonbladetissa kerrottiin kuinka Suomen entinen ulkoministeri Olavi Mattila oli joutunut huijauksen kohteeksi. Rahaa väitettiin palaneen ainakin miljoonan kruunun verran. Aftonbladetissa oli myös juttua ruotsalaisesta kaverista, jolta huijattiin rahaa yhteensä 1,8 miljoonaa kruunua. Kaava huijauksissa on suurin piirtein tämä. Sinun annetaan ymmärtää, että olet erityisasemassa sillä juuri sinut on valittu. Lisäksi sinulle luvataan suuri summa rahaa palkkioksi avusta. Kun olet koukussa käykin niin, että sinun pitää maksaa kuluja jotka liittyvät rahaoperaatioihin. Siis et ole vielä saanut mitään rahaa ja alat maksella leimaveroja yms. Rohkeimmat ovat lähteneet Nigeriaan saakka allekirjoittaman papereita. Ruotsissa mentiin niin pitkälle, että toimittaja ryhtyi tutkimaan sitä ketkä olivat toiminnan takana. Jännittävä seikkailu on osittain luettavissa netistä ainakin SVT:n sivuilta. Ainakin yksi kirjeen lähettäjistä on saatu kiinni (ks. IT-viikko).

Tyypillisessä nigerialaishuijauksessa uhrille tarjotaan tilaisuutta rikastua. Jostakin Afrikan maasta pitäisi saada kuljetettua pois suuria summia valuuttaa. Viestin saaneen henkilön pitäisi vain tarjota laillinen tapa ottaa vastaan ja välittää eteenpäin suuria summia rahaa. Palkkiona avusta henkilö saisi sitten myöhemmin ruhtinaallisen korvauksen. Vähitellen uhrilta aletaan kuitenkin pyytää koko ajan suurempia summia erilasiin rahansiirtoon liittyviin kuluihin. Eräät uhrit on houkuteltu Afrikkaan saakka ja ryöstetty siellä. (Mikrobitti 2003, 23.)

Huom!
Ennen kuin lähetät viestiä eteenpäin, kannattaa käydä tarkistamassa seuraavista linkeistä, ettet vaan ole joutumassa HOAX:in uhriksi.
F-Secure HOAX-warnings
Computer virus myths


Kannattaa myös pitää mielessä seuraavat vinkit, jotka löytyvät F-Securen sivuilta. Yleensä HOAX noudattaa seuraavanlaista kaavaa.


1. Sinua varoitetaan uudesta vaarallisesta viruksesta.
2. Mikään virustorjuntaohjelma ei voi poistaa virusta.
3. Viestissä on useita huutomerkkejä, ja paljon tekstiä on
kirjoitettu ISOILLA KIRJAIMILLA.
4. Viestissä viitataan suuriin yrityksiin kuten esim.
Microsoft tai IBM.
5. Sinua pyydetään lähettämään nopeasti viesti eteenpäin
kaikille mahdollisille tuttavillesi.



1) Paperi jaetaan tunnilla. Merkkaa millainen viesti on kyseessä.

Linkkejä:
Nigeria yrittää hillitä nettihuijareita: IT-viikko
Sähköpostihuijarit saivat satoja miljoonia dollareita
: IT-viikko