free webpage counters
ETUSIVU materiaalit

Roskaposti


Honkonen (2002, 58) toteaa kokeneiden netinkäyttäjien tietävän, että lupaukset sadasta hyvästä ja kahdestakymmenestä kauniista eivät täyty. Konkarit deletoivat viestit, joissa lukee "Juuri sinä, Jari Sarja, olet voinut voittaa". Kokemattomat käyttäjät eivät suhtaudu roskapostiin yhä vähällä vakavuudella ja uskolla. He kokevat, että viesti on erityisen tärkeä, koska se on tullut heidän henkilökohtaiseen sähköpostiinsa. Se on heille siis henkilökohtaisempi kuin paperille painettu mainos. Oikeasti tilanne on päinvastainen.

Paperipostia lähettävät tahot joutuvat itse maksamaan painatus- ja postituskulut. Siksi he joutuvat miettimään, että kannattaako mainos. Suoraan paperikoriin päätynyt mainos on hukkainvestointi. Siksi paperipostia lähettelevät tahot miettivät tarkkaan mitä mainostavat ja kenelle. Sähköpostin osalta tilanne on toisenlainen, koska siitä ei synny kuluja. Kuka tahansa voi lähetellä suuret määrät postia, eikä se tunnu kukkarossa. Siksi sähköpostissa voidaan mainostaa mitä tahansa ja tehdä kuinka päättömiä tarjouksia tahansa. (Honkonen 2002, 58.)

Roskapostityypit
1. Taikauskoon vetoavat
2. Sähköiset adressit
3. Ilmaistavarat
4. Rahankeruuhuijaukset (Honkonen 2002, 58.)


Taikauskoon vetoavista viesteistä on lähinnä henkistä haittaa, mutta vain jos uskot väitteet ketjun katkaisemisen aiheuttamista harmeista. Älä siis usko, että esim. katkaistuasi ketjun menetät omaisuutesi. Lisäksi on syytä muistaa, että ketjukirjeet kuormittavat turhan sähköpostipalvelimia ja vievät turhaan ihmisten aikaa ja rahaa. Toinen suosittu ketjukirjetyyppi on adressi, jolla kerätään nimiä anomuksiin ja vetoomuksiin. Adressin aloitus voi olla hyvä, mutta usein on tehokkaampaa vaikuttaa suoraan esim. ottamalla osaa keräyksiin ja käytännön kenttätoimintaan. Pilakirjeissä luvataan paljon pelkästään sitä vastaan, että lähetät viestiä eteenpäin. Kuuluisa tällainen huijaus on vuodelta 1997, jolloin nettiä kiersi ketjukirje, jossa Bill Gates ilmoitti Microsoftin testaavan uutta sähköpostin jäljitysohjelmistoa, jos viesti menee yli tuhannelle ihmiselle, saavat kaikki listalla olevat tuhat dollaria sekä ilmaisen Windows 98-käyttöjärjestemlän. Perinteisempiä ketjukirjeitä ovat rahankeruukirjeet. Yleensä käy niin, ketjun alkupäässä ollevat henkilöt korjaavat potin ja loppupuolella mukaan tulleet joutuvat maksajan rooliin. Näin käy, koska ketju katkeaa kuitenkin jossain vaiheessa. (Honkonen 2002, 58)

Huom!Suomessa rahankeräysketjukirjeet ovat laittomia


Honkonen (2002, 60-61) mainitsee, että erilaisten ihmelääkkeiden hankkiminen netin kautta on riski sekä kukkarolle että terveydelle. Myös luottokortti on taloudellinen riski, jos numeroa lähetellään sähköpostitse. Yleisen huijaustyypin muodostavat erilaiset aikuisviihdepalvelut, joissa luottokortin avulla muka varmistetaan, että henkilö on täysi-ikäinen. Itse asiassa kyseessä on tilanne, jossa juonen avulla avataan ovet rahatilille.


Huom!"Paras ja osuvin roskapostiin liittyvä nyrkkisääntö on: 'Jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei olekaan totta'". (Honkonen 2002, 61.)


Näin vähennät roskapostia
1) Älä vastaa roskaposteihin
2) Älä klikkaa roskaposteissa esiintyviä linkkejä
3) Älä julkaise sähköpostiosoitettasi sellaisenaan nettisivuilla
4) Älä postita sähköpostiosoitettasi uutisryhmiin.
5) Älä anna sähköpostiosoitettasi epämääräisiin nettipalveluihin
6) Kiellä sähkopostiohjelmasta htm-muotoiset viestit
7) Käytä ohjelmia kuten MailWasher (Honkonen 2002, 59.)


Asiallisuus tehoaa

Jos olet varma, ettei viestin lähettäjä ole huijari, virus yms. voit ottaa viestin lähettäjään yhteyttä. Silloin ei kuitenkaan kannata kiroilla ja solvata. Asiallinen viesti johtaa helpoiten tuloksiin. Paatuneinkin markkinointikoneisto ymmärtää, että asiakkaiden kiusaaminen aiheutta vain harmia. Tarkista ensin kuitenkin viestin otsikkotiedoista kuka on oikea lähettäjä - näin siksi, että spämmärit osaavat väärentää lähettäjätietoja. Firmat saat selville domain-nimiä listaavien hakukoneiden avulla. Osoitteesta http://www.norid.no/domenenavnbaser/domreg.html löydät lähes kaikki www-osoitteet. (Berschewsky 2004, 80.)

Roskapostin historiaa

Roskapostista käytettään usein termiä "spam" ja suomalaisessa kielenkäytössä se vääntyy usein muotoon spämmäys. Termi "spam" juontaa juurensa TV-sarjaan Monty Python's flying circus. Eräässä sketsissä, joka sijoittuu ravintolaan tarjoilija tuo tilauksesta piittaamatta pöytääm aina vain Spam-ruokaa eri muodoissa. Spam on peltirasiaan pakattua kinkkua. Sellaista purkkiruokaa myi tiettävästi ensimmäisenä Hormels Minnesotassa jo vuonna 1937. Spamin koostumus: sianliha, sokeri, suola, vesi ja salpietarihapotettu sooda. Lyhenne tulee sanoista SPiced hAM. (Borgström 2003.)

Toisten mielestä termin alkuperä on 1980-luvun lopun MUD:ssa (multi-user dungeon). Silloin termillä "spamming" oli useita merkityksiä. Mikäli tietokoneelle lähettiin niin paljon dataa, että se meni jumiin oli kyseessä spamming. MUD-entusiastit saattoivat myös "spammata" tietokantaa tekemällä ohjelman avulla luoda mahdottoman määrän pelihahmoja. Spammin oli myös kyseessä kun MUD-chatissä, joku tuotti ohjelman avulla valtavat määrät tekstiä. (Borgström 2003.)

Ensimmäisen kerran lähetettiin sähköpostia massapostituksena vuonna 1978, silloin ei vielä puhuttu spämmäyksestä. Digital Equipment lähetti postia kaikille, jotka kuuluivat Arpanetin (se, josta sitten tuli Internet). Viestissään Digital kutsui tutustumaan uuteen ohjelmaan. (Borgström 2003.)

Ensimmäinen virallinen roskaposti lähetettiin Usenet Newsiin vuonna 1993. Richard DePew yritti parannella uutisryhmää nimeltään news. Ohjelmassa oli kuitenkin virhe, jonka seurauksena uutisryhmään lähetty viesti menikin sinne 200 kertaisena. Tunnettu on myös roskapostitus, jonka lähettivät lakimiehet Laurence Canter och Martha Siegel. Huhtikuussa 1994 he lähettivät "Green Card"-viestinsä kaikkiin uutisryhmiin. (Borgström 2003.)

Spämmissä troijalaisia

Brittiläinen tietoturvatalo Message Labs arvioi, ett nykyään joka 166. sähköpostiviesti sisältää viruksen. Yhä useammin on kyseessä nk. troijalainen, joka siis pyrkii avaaman koneesi takaavan. Siksi roskapostit eivät enää ole pelkästään kiusallisia vaan myös vaarallisia. (Mikrobitti 2003, 22.)

Roskapostiseulat

Roskaposteja voi seuloa pois kolmella erilaisella seulalla. Lähdelistoihin perustuvat seulat perustuvat siihen, että ne seulovat pois viestit, jotka tulevat tunnetusta roskapostiosoitteesta. Spämmipostin lähettäjät vaihtelevat kuitenkin lähetysosoitteitaan, joten aukoton ei tällainen seula ole. Heuristiset seulat perustuvat ohjelmiin, jotka tutkivat viestien sisältöjä ja päättelevät onko sisältä pelkkää asia vaiko roskaa. Huijari voi kuitenkin onnistua läpäisemään tämänkin seulansa sorvaamalla viestinsä sellaiseksi joka läpäisee seulan. Yleensä tällaiset seulat ovat maksullisia ja niitä tarjoavat palveluntarjoajat - kannattaa kokeilla jos hinta ei ole mahdoton. Avainsanasuodatus perustuu termeihin. Roskiin laitetaan esim. postit, joissa lukee Viagra. Tämän spämmärit kiertää kirjoittamalla väärin sanoja esim. V1agra tai fr33 m0ney. (Berschewsky 2004, 82.)


1. Tee oma roskapostiseula.
2. Kokeile ainakin yhtä alla mainituista ohjelmista.


1) Mitä haittaa roskapostista on sinulle, yitykselle ja yhteiskunnalle.

Ohjelmia roskapostin torjuntaan

MailWasher
(Freeware)
Ohjelma tarkastaa postipalvelimelle saapuneet viestit ja poistaa niistä haluamasi viestit. Voit myös määritellä mustan listan roskapostin lähettäjistä. Itse käytän tätä.
Lataa MailWasher 1.33 Mikrobitin sivuilta tai suoraan MailWasherin sivuilta, jossa uudempi versio.

Spamhilator (Freeware)
Varsin toimivan tuntuinen ohjelma. Toimi hyvin yhteen ainakin Microsoftin Outlookin kanssa, Eudoran kanssa ei tuntunut pelittävän (ehkä vika käyttäjässä tai sitten se Plugin vaikutti, jota en imuroinut). Hyvin helppokäyttöinen ohjelma, jolla iloinen ilme. Ohjelma on saatavissa tietysti Spamhilatorin omilta sivuilta.

DeadAddreess (Shareware)
Hyvä tapa vähentää roskapostia on leikkiä kuollutta eli ohjelma lähettää viestin vastauksena ettei osoite toimi. Lataa Mikrobitin sivuilta. Itse en tosin saanut tätä kunnolla toimimaan.

Linkkejä:

Nigerialaismiehelle vankeutta nigerialaiskirjeistä

Sonera sulki roskapostikoneita verkosta