free webpage counters
ETUSIVU materiaalit

Varmuuskopiointi


Varmuuskopioinnin tehtävänä on varmistaa, että tietoja säilytetään useammassa kuin yhdessä paikassa. Lisäksi olisi suositeltavaa säilyttää tietoja useammalla kuin yhdellä tavalla. (Paavilainen 1988, 221.)

Varmuuskopioinnisa on kyse viitseliäisyydestä ja ennakoinnista. Hyvä ennakointi ja viitseliäisyys tarkoittavat sitä, että varaudutaan pahimpaan ja siihen kuinka siitä voi selvitä. Esim. jos tietokone rikkoutuu on korjaaminen sitä helpompaa mitä laajemmat varmuuskopiot on käytettävissä.

Vaihtoehtoja varmuuskopiointiin

Levykkeet
Halpa, mutta epäkäytännöllinen tapa. Yhdelle levykkeelle mahtuu tietoa vain 1.44 megatavua.

Nauha-asema
Nauha-asemaan on kätevä kopioida suuriakin määriä tietoja. Yhdelle nauhalle mahtuu 2-3 gigatavua dataa.

CD-asema
Nykyisin CD-asema on varsin edullinen ja käyttökelpoinen ratkaisu varmuuskopiointiin. CD-levylle mahtuu 650 megatavua dataa.

Zip-asema
Zip-asema on kohtuuhintainen vaihtoehto, mutta yhdelle levykkeelle mahtuu tietoa vain 100 megatavua.

Ulkoinen kovalevy
Ulkoinen kovalevy on nopea varmuuskopiointiväline, joka on helppo liittää tietokoneeseen. Usein ongelmana voi olla hinta.

Ylimääräinen kovalevy
Koneeseen asennettu toinen kovalevy suojaa myös levyrikoilta ja on edullisempi hankinta kuin ulkoinen kovalevy.

Etävarmuuskopiointi
Nykyisin voidaan myös suorittaa etävarmuuskopiointia. Kyse on varmuuskopioinnissa, jossa tiedot pakataan salattuina määritellylle palvelimille joko lähiverkossa tai netissä.

Ohjelmallisena ratkaisuna varmuuskopiointiin on hyvä ohjelma maksullinen Norton Ghost 2003. Ilmaisiakin löytyy kuten Freebyte Backup. Ohjelmasta löytyy mm. filttereitä, joiden avulla voi määitellä mitä tiedostoja kopioidaan. Ohjelma kykenee myös päättelemään mitä tiedostoja on muutettu tai luotu lisää ja muihin se ei enää koske.



Ohjelmia (ilmaisia)

http://www.hsinlin.com/software/backup.html
http://www.freewarehome.com/System_Utilities/File_Management/Backup_Tools_t.html