free webpage counters
ETUSIVU materiaalit

Mittausteoria


Testissä ihmiset saavat jonkun pistemäärän, kuten esim. mitattaessa ihmisen osaamista. Mutta mittaaminen ei ole samanlaista mittaamista kuin pituuden mittaamista. Kun mitataan pituutta ovat etäisyydet aina samat ja on olemassa myös pituus 0 cm. Esim. tässä kuvassa on kuvattuna kappaleet, joiden pituudet ovat 10, 20, 40 ja 50 cm. Kappaleiden 1 ja 2 välinen etäisyys on 10 cm, mutta myös kappaleiden 3 ja 4 välinen etäisyys on 10 cm. (Fahner 1986, 35.)


Mutta kun mitataan esim. ihmisten osaamista, tietämystä tai oppimista eivät pistemäärien etäisyydet ole aina samat. Ihmiset voidaan kyllä laittaa paremmuusjärjestykseen, mutta mitään takeita ei ole siitä, että pistemäärät olisivat yhtä tarkkoja kuin mittanauhassa. Siis pisteillä aikaan sadut erot eivät siis välttämättä ole eroja esim. oppimisessa. Esim. alla olevassa kuvassa on pisteitä, mutta onko henkilön 1 ja 2 välinen ero yhtä suuri kuin henkilön 3 ja 4. Lisäksi on huomautettava, että absoluuttista nollapistettä ei ole. Esim. jos joku saa nolla pistettä johtuu se siitä, että se helpoinkin kysymys on ollut liian vaikea. (Fahner 1986, 36-37.)



Eli ongelmana on tehdä sellaisia kysymyksiä joiden vaikeusaste kasvaisi tasaisesti. On esim. mahdollista, että vaikeusaste vaihtelee. Esim. alussa vaikeusaste kasvaa tasaisesti, mutta sitten tuleekin hirveän vaikeita kysymyksiä. Silloin skaala tekee hyppäyksen, se on ongelma. Yleensä testistä tulee joko liian vaikea tai liian helppo. Tai sitten kaikki ovat harmaata keskimassaa.

Virhemarginaalit


Varsinkin testeissä, joissa pitää valita eri vaihtoehtojen välillä, nousee sattuma merkitsevään osaan. Voit valita oikein, vaikka et tiedä oikeaa vastausta. Toisaalta virhe voi olla itse kysymyksessä, osa tulkitsee sen eri tavalla kuin oli tarkoitus. Huippuun saakka viritetyssä testissä tarkastetaan tietysti aina reliabiliditeetti ja validitetti.

Usein testiä ei ole tarkastettu millään tavoin, jolloin sen käytön suhteen on oltava varovaisia. Silloin testistä sanotaan jo etukäteen, että se on vain suuntaa antava. Sen perusteilla ei esim. anneta arvosanoja.