free webpage counters
ETUSIVU materiaalit

Hot Potatoes


by Half-Baked Software

Hot potatoes on ilmainen testienteko-ohjelma, joka sisältää kuusi työkalua erilaisten testien toteuttamiseen:

- JBC monivaihtoehtokysymysten laadintaan
- JCloze aukkotestien tekoon
- JQuiz tekstikenttäkysymyksiin
- JCross sanaristikoiden tekoon
- JMix sana- ja kirjainjärjestelytesteihin
- JMatch järjestämistesteihin

Ohjelma on siis ilmainen niille tahoille, jotka eivät yritä sitä rahallisesti hyödyntää. Jos materiaali on internetissä, on sen käyttön oltava ilmaista. Kaupalliset yritykset tarvitsevat ohjelman käyttöön lisenssin.

Ohjelman käyttöliittymästä:


Ohjelma sisältää siis kuusi työkalua, jotka ovat kaikki hieman erilaisia. Jokaiselle työkalulle on kuitenkin yhteistä niiden toimintorivi, tosin joitakin lisätoimintoja saattaa rivillä työkalukohtaisesti esiintyä (tai joitakin puuttua).





Luo tehtävästä www-sivu
: Tehtävästä on luotava nettisivu, jotta sitä voitaisiin käyttää netissä. Tämä vaihe on yleensä viimeisin tehtävien luonnissa. Tehtävä voidaan tallentaa myös HotPot 6-tyylisenä nettisivuna, joka vaatii hieman uudemman selaimen toimiakseen.

Luo/muokkaa lukutekstiä
: Jos tehtävään otetaan mukaan lukuteksti, tehtäväikkuna jakautuu kahtia. Lukuteksti sijoittuu oikeaan ikkunaan ja tehtävät vasempaan. Lukuteksti voidaan tuoda tekstitiedostosta tai ikkunassa olevaan kenttään voidaan kirjoittaa uusi teksti. Lukuteksti-ikkunassa voidaan myös asettaa tehtävän tekemiselle aikaraja.

Määritä www-sivun ulkoasu: Täältä voit säädellä tehtäväsivun ulkoiseen olemukseen liittyviä asioita. Kehotteiden ja painikkeiden tekstit, sekä kaikki väreihin ja fontteihin liittyvät asiat ovat kaikki täältä määriteltävissä.


JBC


JBC:n avulla luodaan monivalintakysymyksiä. Otsikkokohtaan voit lisätä kysymyssarjalle otsikon. Otsikkoruudun alla olevaan ruutuun kirjoitetaan kysymykset. Vaihtamalla Q-kirjaimen vieressä olevaa numeroa voit siirtyä kysymyksestä seuraavaan (tai edelliseen). Tehdään nyt kuitenkin ensimmäinen kysymys loppuun. Kahteen rinnakkaiseen ruudukkoon kysymyslaatikon alapuolella lisätään vastaukset (vasemmalle) ja palaute (oikealle). Palautteen määrittäminen ei ole pakollinen. Vastausvaihtoehtoja on luotava vähintään kaksi ja oikean vastauksen vastausruudukon viereen pistetään rasti. Rasti voi myös olla useamman vastauksen vieressä, jolloin kaikki valitut vastaukset ovat oikein. Jos halutaan että kaikki oikeat vastaukset pitää valita, niin tälle on oma rastiruutunsa vastaus- ja palautekenttien yläpuolella. Kun kysymys on luotu, ja vastaukset sekä palautteet on kirjoitettu, siirrytään tekemään seuraavaa kysymystä painamalla ylöspäin osoittavaa nuolta Q-kirjaimen vieressä.

Kun ollaan tehty sopiva määrä kysymyksiä ja määritelty niihin vastaukset (ja palautteet), niin tallennetaan kysymyssarja (kohdasta save as). Tämän jälkeen pitää vielä tallentaa sivu erikseen html-tiedostoksi, jolloin se toimii myös internetissä.




JCloze


Aukkotehtävien luonti on yksinkertaista: kirjoitetaan/tuodaan teksti ikkunaan, maalataan piilotettavat sanat ja luodaan aukot niille. Maalatessa tekstiä pitää olla hyvin tarkka; mitään turhaa ei soisi tulla mukaan, kuten välimerkkiä sanan lopussa tai pilkkua tai pistettä. Tietokone ei tällöin hyväksy vastausta, ellei näitä merkkejä kirjoiteta mukaan. Samoin jos aukko on lauseen alussa, kannattanee toiseksi vastausvaihtoehdoksi määritellä sama sana myös pienen alkukirjaimen kanssa. Moni vastaaja kun ei tätä huomioi tehtäviä tehdessään.

Aukolle voidaan luoda useita vastausvaihtoehtoja sekä myös antaa vihje ratkaisun helpottamiseksi. Aukkosanaa/sanoja voidaan muokata (”Näytä sanat”) tai poistaa viemällä kursori aukon päälle (huom! sanaa ei siis maalata) ja painamalla toimintoa vastaavaa painiketta ikkunan alaosassa. Automaattinen aukkojenluonti mahdollistaa aukkojen muodostamisen tietyn sanamäärän välein.

Lopuksi tehtävä tallennetaan sekä tehdään tämän jälkeen siitä vielä nettisivu.



JQuiz

JQuiz on erittäin simppeli. Vastaaja kirjoittaa testissä vastauksen tekstikenttään. Tehtävälle määritetään otsikko, kirjoitetaan kysymys ja tälle vastaus/vastaukset. Kysymyksiä voidaan lisätä/selata Q-kirjaimen vieressä olevien nuolten avulla. Lopuksi tallennetaan tehtävä jqz-tiedostoksi ja tehdään siitä nettisivu.



JMix


JMix sekoittaa lauseen sanat sekaisin, jotka on yritettävä saada takaisin oikeaan järjestykseen. Tehtävälle määritetään otsikko (ei pakollinen). Tämän jälkeen kirjoitetaan sekoitettava lause vasemmanpuoleiseen isoon ikkunaan siten, että kukin sekoitettavista sanoista on omalla rivillään. Jos vastaukseksi kelpaa muukin sanajärjestys, niin vastausvaihtoehdot kirjoitetaan oikean puoleisiin kenttiin. Vaihtoehtoisissa lauseissa sanat pysyvät ”pötkössä”. Lopuksi tallennetaan tehtävä.

Toimintorivillä on pari uutta kuvaketta, jotka molemmat liittyvät tehtävien tallentamiseen nettisivuksi. Irrallaan olevat sanat voidaan tuoda pelkän klikkauksen sijasta raahattaviksi sanalaatikoiksi, jotka siirretään järjestykseen riveille.

Klikkaus-malli:



Raahattavat laatikot:


JCross


JCross-työkalulla tehdään ristisanatehtäviä. Vasemmalla puolella oleva neliö on otsikkoa varten. Toimintorivillä on uusi kuvake (kolmas kuvake oikealta), joka nopeuttaa ristikoiden tekoa. Toiminnon avulla sanat syötetään listaan ja tietokone järjestelee ne ruudukkoon. Ristikon kokoa voidaan myös säädellä täältä. Sanat voi toki syöttää itsekin ruudukkoihin ilman koneen apua. Kun sanat on saatu paikoilleen, annetaan kullekin sanalle oma vihjeensä painamalla ”Lisää vihjeet”-painiketta vasemmassa laidassa. Vaaka- ja pystysuuntaiset sanat näkyvät omissa kentissään ja kummankin kentän alapuolella on ”ok”-painikkeen vieressä pitkä kenttä johon vihje syötetään. Vihje tallennetaan sanalle ”ok”-painikkeella.



Lopuksi kun kaikki sanat ja vihjeet on lisätty, tallennetaan ristikko ja tehdään siitä nettisivu.


JMatch

JMatchilla tehdään testejä, joissa testattavan on yhdistettävä kuvia/sanoja keskenään.
Tehtäväntekoikkuna jakautuu kahteen osaan. Vasemmalle sijoitetaan kiinteät sanat ja oikealle sekoitettavat sanat, tässä vaiheessa vielä kuitenkin oikeassa järjestyksessä. Jos halutaan, että joku sekoitettavista sanoista pysyy kohdallaan (eikä ole testattavan valittavissa), niin laitetaan rasti kyseisen sanan vieressä olevaan ”kiinteä”-ruutuun. Tekstien sijasta voidaan käyttää myös kuvia.

Lopuksi tallennetaan tehtävä ja tehdään siitä nettisivu. Kuten JMixissä, myös tässä voidaan tehtävä tallentaa nettisivuksi joko alasvetovalikkomallisena tai ”raahattavat laatikot”-mallisena.

Alasvetovalikkomalli:



"Raahattavat laatikot"-malli:


Linkkejä:
Sari Pitkäsen ohjeet versioon 5.3.



©Internetix 2003/Mikko Tarmia