free webpage counters
ETUSIVU materiaalit

JQuiz monivaihtoehtokysymysten laadintaan


JQuizin:n avulla luodaan monivalinta- ja tekstikenttäkysymyksiä. Vaijtoehtoja on monia ja niissä menee helposti sekaisin. Siksi kannataa ensin tutustua eri vaihtoehtoihin ensin. Tässä pari esimerkkiä mihin kaikkeen JQuiz taipuu.

Numeroita (valitse)
Koulumaailman sanoja - ruotsi (kirjoita
Mäntyharjutietous (hybridi, jos et osaa niin siirryt monivalintaan)

Otsikkokohtaan voit lisätä kysymyssarjalle otsikon. Otsikkoruudun alla olevaan ruutuun kirjoitetaan kysymykset. Vaihtamalla Q-kirjaimen vieressä olevaa numeroa voit siirtyä kysymyksestä seuraavaan (tai edelliseen). Tehdään nyt kuitenkin ensimmäinen kysymys loppuun. Kahteen rinnakkaiseen ruudukkoon kysymyslaatikon alapuolella lisätään vastaukset (vasemmalle) ja palaute (oikealle). Palautteen määrittäminen ei ole pakollinen. Vastausvaihtoehtoja on luotava vähintään kaksi ja oikean vastauksen vastausruudukon viereen pistetään rasti. Rasti voi myös olla useamman vastauksen vieressä, jolloin kaikki valitut vastaukset ovat oikein. Jos halutaan että kaikki oikeat vastaukset pitää valita, niin tälle on oma rastiruutunsa vastaus- ja palautekenttien yläpuolella. Kun kysymys on luotu, ja vastaukset sekä palautteet on kirjoitettu, siirrytään tekemään seuraavaa kysymystä painamalla ylöspäin osoittavaa nuolta Q-kirjaimen vieressä.



Kun ollaan tehty sopiva määrä kysymyksiä ja määritelty niihin vastaukset (ja palautteet), niin tallennetaan kysymyssarja (kohdasta save as). Tämän jälkeen pitää vielä tallentaa sivu erikseen html-tiedostoksi, jolloin se toimii myös internetissä.



JQuiz -ohjelmalla voi tehdä rajoittamaton määrän kysymyksiä. HUOM! kysymystyyppejä on yhteensä peräti neljä.
1) Monivalintakysymykset, joissa palute tulee välittömästi.
2) Lyhyet vastaukset. Tässä kysymystyypissä vastaaja joutuu kirjoittamaan vastauksen tekstilaatikkoon.
3) Hybridi-kysymys. Tässä vastaaja saa vastattavakseen ensin tekstilaatikon, mutta jos oppilas vastaa vääriän tarpeeksi monta kertaa, muuttuukin kysymys monivalinnaksi.
4) Monivalintaksymykset, mutta useampi vaihtoehto on oikea. Tarkoitus on, että vastaaja valitsee kaikki oikeat vaihtoehdot, muttei vääriä.

Lisää variaatiota saa laittamalla mukaan ääntä ja kuvaa. Tässä yksi esimerkki kuvan käytöstä monivalintatestissä.


©Internetix 2003 / Jari Sarja & Mikko Tarmia