free webpage counters
ETUSIVU materiaalit

03 Kuva ja sana


Valokuvien moniselitteisyys

Berger (1986, 35-37) kertoo, että kaikki valokuvat ovat moniselitteisiä, koska ne on irrotettu jatkumosta. Jopa puhdas maisemakuva rikkoo jatkumon, nimittäin valon ja sään jatkumon. Epäjatkumo tuottaa moniselitteisyyden, mutta heti kun valokuvia käytetään sanojen kanssa, ne tuottavat yhdessä varmuuden, jopa dogmaattisen varmuuden. Bergerin mukaan valokuva anoo tulkintaa ja tavallisesti sanat tarjoavat sen.

Bergerillä on kirjassaan esimerkkejä kuvien moniselitteisyydestä, mutta niitä kuvia ei tässä voi tekijänoikeudellisista syistä esittää. Siksi yritän rakentaa omia esimerkkejä. Tässä alla on kuva, mitä se kertoo? Miksi kuva on otettu? Mikä seuraavista teksteistä sopisi liitettäväksi kuvatekstiksi?

a) Työuupumus vaivaa IT-alan ammattilaisia.
b) Puheohjattavat tietokoneet syrjäyttivät sihteerit.
c) Ihmiset nukkuvat nykyään liian vähän.
d) Meditoinnin suosio kasvaa edelleen.

Lisäksi voidaan spekuloida sillä mitä on tapahtunut ennen kuvan ottamista. Ehkä kuvan henkilö on juuri hetki sitten ajanut autolla 1000 km. Tai ehkä hän on juuri saanut atk-tuelta viestin, että hänen tietokoneensa on virusten turmelema. Voihan myös olla kyseessä työhönottohaastattelu, mutta haastattelija ei vielä ole saapunut paikalle.

Kuva ei myöskään kerro mitä tapahtuu kuvan ottamisen jälkeen. Aikooko kuvan henkilö istua samassa paikassa loppupäivän? Onko hän ollut ylitöissä ja onkin lähtemässä kotiin? Aikooko hän siirtää työpisteensä? Kertooko hän olevansa kipeä ja lähteekin lääkäriin? Odottaako hän pakollisen taukojumpan alkamista?

Harjoitus 1

Berger (1986, 102-103) kertoo kuinka tiistaina lokakuun 10.1967 maailmalle välitettiin valokuva todistamaan, että Guevara oli tapettu. Valokuvan tarkoitus oli lopettaa ”Che” Guevaran legenda. Yhdysvallat todisti samalla keinolla että Saddam Husseinin pojat Uday ja Qusay on saatu kiinni ja surmattu. Kuvia löytyy myös netistä (ks. esim. http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,335674,00.html).

Berger (1986, 103) kertoo, ettei kuva kerro missä olosuhteissa Guevara kuoli. Voimme kuitenkin aavistaa jotakin hänen kiinniottajiensa ajatuksista sen käsittelyn perusteella, jonka hänen ruumiinsa sai kuoleman jälkeen. Ensin ruumis piilotettiin. Sitten se asetettiin näytteille. Sitten se haudattiin tuntemattomaan paikkaan. Myöhemmin ruumis kaivettiin ylös ja poltettiin. Ennen polttamista ruumiista leikattiin sormet irti myöhempää tunnistamista varten. Kirjassa analysoitu kuva löytyy netistä ainakin paikasta: http://www.austinchronicle.com/issues/dispatch/2000-01-21/screens_feature-1.jpg.

Berger (1986, 110) huomauttaa, ettei kuva sellaisenaan välttämättä merkitse mitään katsojalle. Näin siksi, että katsojalla ei välttämättä ole aavistustakaan asioista, jotka liittyvät kuvaan. Siksi tarvitaan niitä kuvatekstejä ja tekstejä, jotka kertovat jotakin kuvasta. Toisaalta juuri ne tekstit ohjaavat katsojan tulkintaa - toivottavasti kuitenkin suotuisaan suuntaan.


Jari Sarja