free webpage counters
ETUSIVU materiaalit

19 Kuva & laki


Suvanto ja Mäkelä (2004, 140) huomauttavat, että valokuvauksen peruslähtö on, ettei ketään kuvata vastoin hänen tahtoaan. Ainoan poikkeuksen muodostaa julkinen henkilö, joka suorittaa julkista tehtävää. Sellaisia henkilöitä ovat merkittävät vallankäyttäjät politiikan ja elinkeinoelämän alalla. On kuitenkin muistettava, että julkkiksillakin on yksityisyyden suoja. Heitä ei siis voi kuvata esim. heidän kotonaan.

Suvanto ja Mäkelä (2004, 140) kirjoittavat, että kotirauha on ehdoton. Ihmisen koti nauttii kotirauhan ja yksityisyyden suojaa. Erityisessä suojeluksessa ovat intiimit paikat kuten vessat ja makuuhuoneet. Sen sijaan auto ei kuulu kotirauhan piiriin. Lisäksi on huomioitava, ettei kotirauhan piiriin kuuluvaa ihmistä saa katsella kiikareilla. Lain rikkomista pidetään salakatseluna. Rikoslaki kertoo asiasta näin.

6 § Salakatselu

"Joka oikeudettomasti teknisellä laitteella katselee tai kuvaa
1) kotirauhan suojaamassa paikassa taikka käymälässä, pukeutumistilassa tai muussa vastaavassa paikassa oleskelevaa henkilöä taikka
2) yleisöltä suljetussa 3 §:ssä tarkoitetussa rakennuksessa, huoneistossa tai aidatulla piha-alueella oleskelevaa henkilöä tämän yksityisyyttä loukaten,
on tuomittava salakatselusta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava. " (Finlex).

Julkiset paikat ja tilaisuudet, joihin kaikilla on pääsy, eivät kuulu kotirauhan piiriin. Näin ollen esim. kadulla, kaupoissa ja urheilukilpailuissa saa vapaasti kuvata ihmisiä. On kuitenkin huomioitava, että tilojen haltija voi kieltää valokuvaamisen. Esimerkiksi rock-konserteissa ja ravintoloissa saattaa olla jopa totaalinen kuvauskielto. Fiksu kuvaaja varmistaa oikeiden kuvata ottamalla etukäteen yhteyttä tilaisuuden järjestäjään ja pyytää kuvausluvan. Lisäksi hän pyytää kuvausluvan myös kuvassa näkyviltä henkilöiltä. Julkisilla paikoilla kuten torilla sen sijaan valokuvaus on sallittua. Huomioi kuitenkin yksityisyyden suoja pätee myös julkisilla paikoilla. Ihmistä ei siis saa kuvata tilanteessa, joka loukkaa häntä. (Suvanto & Mäkelä 2004, 141.)

Suomessa ei ole kuvan kohteen koskevaa erityslainsäädäntöä. Rikoslaissa on otettu kantaa vain tapauksiin, joissa kuvattavaa kohdetta käsitellään siten, että se aiheuttaa hänelle kärsimystä. "rangaistavaa on yksityiselämää koskevan kuvan esittäminen [...] siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle." (Suvanto & Mäkelä 2004, 144.)

Suvanto ja Mäkelä (2004, 144) huomauttavat, ettei mainos- tai markkinointitarkoituksessa saa käyttää kuvaa, jos kuvassa näkyvä henkilö on tunnistettavissa. Mikäli henkilö on antanut luvan kuvan käyttämisen mainos- tai markkinointitarkoituksessa, on asia luonnollisesti kunnossa. Mikäli kyseessä on alaikäinen henkilö on lisäksi lupaa pyydettävä lapsen vanhemmilta. Kuvattavalla on luonnollisesti myös oikeus jonkinlaiseen korvaukseen kuvansa käytöstä mainoksessa.

Henkilöllä ei kuitenkaan ole oikeutta kieltää kuvansa julkaisemista, kun on kyse sananvapaudesta ja uutisoinnista. Tällaisissa tapauksissa henkilö ei myöskään ole oikeutettu saamaa korvauksia kuvansa käyttämisestä esim. uutiskuvana. On kuitenkin huomattava, että em. yhteyksissä kuvan julkaiseminen ei saa loukata kuvattavaa. Kuvaa ei myöskään saa käyttää väärässä asiayhteydessä.

Tekijänoikeudet

"Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen, olkoonpa se kaunokirjallinen tahi selittävä kirjallinen tai suullinen esitys, sävellys- tai näyttämöteos, elokuvateos, valokuvateos tai muu kuvataiteen teos, rakennustaiteen, taidekäsityön tai taideteollisuuden tuote taikka ilmetköönpä se muulla tavalla. (24.3.1995/446)"

"Kirjallisena teoksena pidetään myös karttaa sekä muuta selittävää piirustusta tai graafista taikka plastillisesti muotoiltua teosta sekä tietokoneohjelmaa. (11.1.1991/34)"

Ennen tekijänoikeuksia miettivät lähinnä toimittajat ja mainostoimistot, mutta webin yleistymisen myötä tekijänoikeudesta on tullut lähes jokamiehen asia. Web on tiedotusväline siinä missä lehti, radio tai televisio. Tekiijänoikeus onkin mahdollista kenen tahansa rikkoa tahattomasti. Lisäksi mahdollisuus jäädä kiinni rikkomuksista on kasvanut, koska hakukoneilla voidaan hakea kuvia (esim. jari.jpg) ja lisäksi hakokoneet tallentavat www-sivuja. Tämän vuoksi jo poistettu sivu saadaan vielä näkyviin internetissä.

Suomessa teoksilla on tekijän eliniän, sekä 70 vuotta hänen kuolemastaan, kestävä suoja-aika. Sinä aikana ei kyseistä teosta saa luvatta käyttää. Tekijänoikeuksien kaltaisilla lähioikeuksilla suojataan esittävien taiteilijoiden työtä. Lähioikeuksien suoja-aika on 50 vuotta. Suoja tarkoittaa mm. sitä, että taiteellista esitystä (näytelmä, konsertti) ei saa tallentaa ilman taiteilijan lupaa.

Uutisia:
Oppikirjoja luvattomasti oppilaitoksen sisäisessä verkossa: Kopiosto
Bloggaus kielletty olympiaurheilijoilta: IT viikko
Oikeus piti tiedostonvaihto-ohjelmat laillisina: IT viikko

Lyhyesti sanottuna Internetissä pätevät täysin samat tekijänoikeutta koskevat lait kuin muuallakin yhteiskunnassa. Se, että teksti tai kuva on tavattoman helppoa kopioida, käsitellä ja julkaista uudestaan ei ole mikään puolustus lain rikkomiseen. Tekijänoikeus on voimassa vaikka web-sivulla ei olisikaan erityistä copyright-merkintää.

Kuvan tekijänoikeus

Tekijänoikeudella säädellään kuvaajan oikeuksia. Valokuvan tekijänoikeudet kuuluvat sille, joka on ottanut kuvan. Kuvaaja päättää mitä kuvalle saa tehdä. Hän voi esim. myydä tai luovuttaa kuvan taloudeliset oikeudet, mutta moraaliset oikeudet säilyvät aina kuvaajalla. Moraalisilla oikeuksilla tarkoitetaan mm. sitä, että kuvaajan nimi tulee mainita julkaisussa hänen niin halutessa. Tekijä myös päättää siitä saako kuvaa muunnella. (Suvanto & Mäkelä 2004, 148.)

Huom!

Teoskynnyksen ylittävän valokuvan suoja-aika on 70 vuotta tekijän kuolemasta. Tavallisen valokuvan suoja-aika on 50 vuotta kuvan valmistusvuoden päättymisestä.


Linkkejä


- Jukka Korpelan luento tekijänoikeuksista
- Tekijänoikeuslaki
- Tekijänoikeusasetus
- Oikeudellista lähdemateriaalia
- Kopiraitti - Reitti tekijänoikeuteen
- Tekijänoikeus ja oikeus valokuvaan
- Videotuotanto ja tekijänoikeudet
- Tekijänoikeus käytännössä: musiikki ja ääni multimediatuotannossa
- Ohjelmistodirektiivi
- Tietokantadirektiivi
- Tekijänoikeus verkottuvassa maailmassa
- Tekijänoikeudet kunnan WWW-palvelun näkökulmasta
- Harjoitustöiden tekijänoikeudesta
- Oikeudet ohjelmatöihin
- Tekijänoikeudet elektronisissa julkaisuissa
- Tutkimustulosten julkaiseminen Internetissä
- Tietoverkkoihin liittyvät tekijänoikeudelliset kysymykset
- Vesileimat
- Petteri Järvinen: Voiko verkkoa valvoa?
- 10 Myths about Copyrights
- Pelisäännöt / sananvapaus ja yksilön suoja: Suomen journalistiliitto.
- Yksityisyyden suoja kameravalvonnassa: Tietosuojavaltuutetun toimisto.