free webpage counters
Etusivu | Oppimateriaali | Arkisto | Linkit |
Aftonbladet Etymology Google Hyperdictionary
Osuuspankki Sitruunapatonki Vippi Internetix
Tuhka syntyy hetkessä, metsä hitaasti. (Seneca)
Elsa . Kurssix . Managerix . Nexus . Puhix . Pulpetix . Ryhmix . Tacitix
Minä
Esittely
CV
CV pitkä
Jari kuvina
Haapavesi kuvina
Jalkapalloura
Jalkapalloura II
Jääkiekkoura
Urheiluvammat
Julkaisut paperilla
Julkaisut netissä
Lukeminen
Blogi
Jippoja
Erotiikka
Jukurifaneille
Kirjaimet sekaisin
Lottoa
Puppugeneraattori
Puppujätkä
Slogangeneraattori
Ennustaja

Mihály Csíkszentmihaily. (1996). Flow. Den otimala upplevelsens psykologi. Översatt av Göran Grip. Uo: Natur och kultur.
Luettu kesällä 2005

Mihály Csíkszentmihaily on nyt kuuma nimi. Kesällä Kari Uusikylä nosti nimen esiin eräässä TV-ohjelmassa ja proffahan ei koskaan ole väärässä. Kirja on näköjään myös käännetty suomeksi, mutta se maksaa maltaita. Itse hankin ruotsinkielisen pokkarin hintaan 7 €.

Flow on sitä, kun ajantaju katoaa ja mielen valtaa euforia. Olemme keskittyneitä ja onnellisia. Suomeksi flow on sama kuin vuo. Flow kohottaa mielen uudelle tasolle, tasolle jossa avuttomuuden tunne katoaa ja tilalle tulee tunne siitä, että voit itse ohjata elämääsi. Psyykkinen energia palvele itsetuntoa eikä pirstoudu mihinkään turhiin tavoitteisiin. Ihminen, joka saavuttaa vuon haluaa jatkaa vuossa olemista kaiken muun kustannuksella. Vuo on palkitseva olotila. Kyseessä ei ole nautinto. Usein ihminen etsii onnea nautinnosta kuten alkoholista, seksistä, vallasta ja rahasta. Csíkszentmihaily sanoo kuitenkin, että nautinto johtaa vain siihen, että tarvitaan uusi nautinto. On saatava lisää rahaa ja lisää seksiä ja kohta oletkin riippuvainen ja nautinto kuljettaa sinua. Onni ei kuitenkaan ole nautinnon maksimointia. Kyse on siitä, että kuinka käsittelemme informaatiota. Yksi näkee valtavan ison ongelman ja kokee voimattomuutta. Toinen näkee valtavan mahdollisuuden ja kokee samalla onnen tunnetta. Hän on matkalla vuohon.

Kykymme käsitellä informaatiota on rajallinen. Siksi onkin erityisen tärkeää, että mitä tietoa mielemme käsittelee. Tai tarkemmin sanottuna mitä elämyksiä mielemme käsittelee, se on se onnellisen elämän salaisuus. Kyse on myös siitä kuinka suuntaamme tarkkaavaisuuttamme. Esimerkiksi eskimo, joka metsästää kykenee erottamaan useita erilaisia lumityyppejä. On merimiehiä, jotka aina löytävät kotisaarelleen. Heidät voi viedä merelle silmät sidottuina ja sitten heidät voi paiskata veteen. He kelluvat hetken ja kykenevät merivirroista tuntoaistinsa päättelemään missä päin oma kotisaari on. Muusikko tarkkailee ääniä, joita tavallinen ihminen ei edes erota. Uusi tieto voi vahvistaa minäämme tai heikentää sitä. Esim. jos pörssi sukeltaa niin, jollekin se voi kauhistus. Toiselle se voi olla mitä parhain juttu, esim. jollekin poliittisesti aktiiville henkilölle.

Csíkszentmihaily (1996, 60-61) kertoo kaverista nimeltään Julio, joka on juuri saanut uuden työpaikan. Juliolla on yksi ongelma, hänen yksi autonrenkaista vuotaa. Hän ei vielä osaa käyttöä luottoa ja pelkää myöhästyvänsä töistä. Hän käy äkkiä huoltsikalla laittamassa renkaaseen ilmaa ja ajaa töihin. Ongelma kuitenkin säilyy, koska on päästävä takaisin kotiin ja taas takaisin töihin. Julio ajaa hitaasti huonosti ohjautuvalla autolla. Päästyään töihin hän murehtii, että pääseekö hän takaisin kotiin ja kuinka huomenna pääsisi taas töihin. Julion toimintakyky on lamaantunut ja hänen sisäinen maailma on järkkynyt. Flow on tila jossa kaikki on päinvastoin, siinä mieli eheytyy eikä pirstoudu. Silloin informaatio, joka saavuttaa tajuntamme on sopusoinnussa tavoitteittemme kanssa. Silloin psyykkinen energiaa virtaa vapaana. Silloin ei ole syytä huoleen eikä mitään syytä epäillä, että olisi väärällä tiellä.

Juliolla ei siis mennyt hyvin, koska sisäinen maailma pirstoutui. Julio keskittyi murehtimiseen. Csíkszentmihaily (1996, 61-63) mainitsee toisen esimerkin. Rico työskentelee samassa firmassa Julion kanssa. Ricon työ on liukuhihnatyötä. Yhden vaiheen tekemiseen saa kulua aikaa korkeintaan 43 sekunttia. Työ voi tuntua tylsältä, mutta Rico nauttii. Hän suhtautuu työhönsä kuin pikajuoksija joka valmistautuu olympialaisiin. Rico tekee työtään samalla päättäväisyydellä kuin juoksija suorittaa omaa harjoitusohjelmaansa. Rico yrittää tehdä työnsä tarkasti kuin kirurgi ja samalla erittäin nopeasti. Ricon ennätys onkin, että hän eräänä päivänä käytti aikaa työvaiheiden suorittamiseen keskimääräin 28 sekunttia. Rico ei tee työtään hyvin esimiestensä vuoksi vaan itsensä vuoksi. Iltaisin hän opiskelee elektroniikkaa, koska hänen tavoitteena on päästä vaativampiin töihin. Tosin hän ollut nykyisessä työssään jo 5 vuotta. Tahdin hidastaminen tuntuu Ricosta pahalta, hän ei millään malttaisi hidastaa.

Flow eheyttää minäämme, mutta flow vaatii syvää keskittymistä. Ajatukset, tunteet, teot, tarkkaavaisuus ja aikomukset suuntautuvat samaan tavoitteeseen – se on vuo. Silloin elämys on harmoninen. Kun flow-tila on ohi, tunnemme olevamme eheämpiä kuin aiemmin, ei vain suhteessa itseemme vaan myös suhteessa toisiin ihmisiin.

Kuningas Midas on esimerkki siitä, että onnea ei voi hankkia ulkoisilla tekijöillä. Midas teki sopimuksen Jumalien kanssa. Kaikki mihin hän koskisi muuttuisi kullaksi. Midas olisi maailman rikkain mies. Sitten hän tietysti kuoli nälkään ja janoon. Jos haluaa parantaa elämänsä laatua ei siis pidä tyytyä ulkoisten tekijöiden manipulointiin. Tärkeämpää on parantaa omien elämysten laatua.

Mitä sitten on ”oikea nautinto” Csíkszentmihailyn mukaan? Kyse on kahdeksasta eri komponentista

  1. Tehtävä on mahdollinen suorittaa
  2. Saamme mahdollisuuden keskittyä tehtävään
  3. Keskittyminen on mahdollista, koska tavoitteet ovat selkeät
  4. Keskittyminen on mahdollista, koska tavoitteet ovat selkeät ja saamme välitöntä palautetta.
  5. Olemme niin innoissamme, että unohdamme murheemme
  6. Meillä on tunne siitä, että kykenemme ohjaamaan toimintojamme
  7. Emme keskity itseemme, paisti sitten jälkikäteen
  8. Aikakäsitys muuttuu, tunnit tuntuvat minuuteilta

Csíkszentmihaily puhuu myös siitä mistä Juice laulaa eli ”ei vastustajat vaan peli on elämää”. Vastustaja vaikka painikumppani on tärkeä, jotta voimme kehittyä. Mutta jos haluamme voittoa emmekö peliä tai kamppailua olemme valinneet väärän tien, siltä tieltä ei löydy flow.

Ihminen, joka on löytänyt vuon ei kysele ”miksi olen täällä” tai ”voisinko nyt tehdä jotakin muuta”. Hän on juuri oikeassa paikassa ja tekee oikeita asioita, hän ei turhaan edes vaivaa päätänsä moisilla kysymyksillä. Kun ihminen investoi psyykkisen energiansa johonkin esim. vuorovaikutukseen, purjehdukseen, kiipeilyyn muuttuu hän osaksi systeemiä, jonka jälkeen hän on enemmän kuin aiemmin yksinään.

Seuraava kuva kertoo mistä on kyse. Esim. tennispelaaja, joka eka kertaa pelaa tennistä on pisteessä A1. Taitoa ei ole vielä paljon ja hän vaan keskittyy siihen, että lyö palloa verkon yli. Piste A2 kuvaa kyllästymistä. Pelaaja osaa jo lyödä palloa verkon yli. Piste A3 kuvaa tilannetta, jossa taitoa on vähän, mutta haaste on iso. Henkilö esim. pelaa pelaajaa vastaan, joka on huomattavasti parempi kuin hän. Silloin tilanne on ahdistava ja pelko saa ylivallan. Henkilön olisi siis päästävä pisteeseen A4 tai sitten takaisin pisteeseen A1.

Kuvio 1. Tietoisuutemme kompleksisuus lisääntyy flow-elämyksen myötä. (Csíkszentmihaily 1996, 99.)

Csíkszentmihailyn (1996, 110) mukaan joillakin ihmisillä saattaa olla luontainen kyky kokea flow. Psykiatrit puhuvatanhedoniasta, joka tarkoittaa positiivisten tunteiden kaikinpuolista puuttumista. Kyseinen oire on yhteydessä ylistimulaatioon. Skitsofreenikoilla on tapimus kiinnittää huomionsa asiaankuulumattomiin yksitysikohtiin, lisäksi he käsittelevät käsittelevät informaatiota halusivatpa he sitä tai ei. Skitsofreenikoille asiat tapahtuvat, ilman että he voivat kontrolloida tapahtumia. Tai asiat vain tapahtuvat liian nopeasti. Joskus on myös kyse siitä, että henkilö keskittyy kaikkeen mitä tapahtuu, eikä oikeastaan juuri siksi keskity mihinkään.

Flown esteenä voi olla, ettei henkilö kykene keskittymään. Joskus esteenä voi olla liioiteltu ujous. Ihminen, joka koko ajan pohtii sitä mitä muut ajattelevat hänestä, ei voi kokea nautinnon tunnetta. Csíkszentmihaily (1996, 115) puhuu autotelisesta persoonallisuudesta. Samalla tulee vinkkejä lasten kasvatukseen. Perheessä flowta edistäviä tekijöitä ovat:

  1. selkeys, teinit tietävät mitä heiltä odotetaan
  2. keskittyminen, vanhemmat ovat kiinnostuneita teinien tekemisistä
  3. valinnat, teinit voivat valita kunhan itse kantavat valintojensa seuraukset
  4. antautuminen ja turvallisuus. Teini tuntee olonsa turvalliseksi ja uskaltaa laskea puolustusmuurinsa alas.
  5. vanhemmat antavat lapsilleen haasteita, jotka vastaavat heidän kykyjään.

Csíkszentmihaily (1996, 131) antaa myös vinkkejä parisuhteelle. Rakkaus pysyy hengissä, jos seuraavat ehdot täyttyvät.

  1. suhde kehittyy monimutkaisemmaksi
  2. jotta suhde voi kehittyä monimutkaisemmaksi on löydettävä itsestään ja kumppanistaan uusia puolia.
  3. jotta voi löytää itsestään ja kumppanistaan jotain uutta on oltava kiinnostunut itsestään ja kumppanistaan.
  4. erityisen kiinnostunut kumppaninsa tunteista, unelmista ja toiveista.

Csíkszentmihaily (1996, 207) puhuu myös vapaudesta ja viittaa Ciceron kirjoituksiin. Ciceron mukaan ihminen on täysin vapaa vasta, kun hän hyväksyy rajat. Jos ihminen esim. investoi energiansa monogamiaan eli yksiavioisuuteen tarkoittaa se vapautumista jatkuvasta nautinnon maksimoimisesta.

Lukukokemus: 8.

Linkit

Omaehtoisuuden ja hallinnan kehittyminen

Flow - elämän virta. Tutkimuksia onnesta, siitä kun kaikki sujuu (Mihaly Csikszenthmihalyi; Rasalas, 2005)

Ajankohtaista
Interaktio
Jotain taas
8.2.2008

Huvitamme itsemme hengiltä
Siinäpä se
14.9.2007

Gardner
Verkossa
31.8.2007

Esitys
Taas powerpoint :)
16.4.2007

Esitys
Taas powerpoint :)
16.4.2007

Uutta
Taas jokin powerpoint
15.4.2007

Esitys
Ajankohtaista
13.4.2007

Poolit
Taivas vai helvetti?
9.2.2007

Tyhjää
Kirja täynnä tyhjää
31.8.2006




Skolbuss kolliderade med lastbil

Våra idrottsstjärnor låter hjärntvättade

Skuggbudget från socialdemokraterna

’Barnen kan få ett bra liv’

TV: "Historien blir bara värre"

Josef Fritzl styrde sin fängslade familj med våld och planering

Frun - hur kunde hon blunda?

Dotterns dödliga sjukdom räddade resten av familjen

Elisabeth skrek för att få hjälp

Familjen var i pappans våld